Stenåldern

En blogg om allt från pilbågsbygge till paleorecept

Yrken som försvunnit

Under stenåldern fanns det inga direkta yrken, även om alla människor med all säkerhet hade specifika arbetsuppgifter. Däremot finns det yrken, som var vanliga "förr", som numera inte finns kvar länge. De har helt enkelt försvunnit och ersatts av nya saker som att jobba via Gigstep. Ett jobb som försvann är mjölkbudet.  Mjölk leverarades av dem under slutet av 1800-talet. Men när kyldiskarna kom på 1950-talet blev yrket överflödigt. Ett annat överflödigt yrke var bödeln. Under medeltiden fick dödsdömda fångar i Norden välja mellan att bli bödel eller själva avrättas. Drängen till bödeln kallades rackare. Den sista avrättningen i Norden utfördes i Danmark 1950. Straffen ändrades och yrket kom att bli onödigt.

Fler yrken som inte längre existerar

Det finns fler yrken som idag inte längre existerar. Ett av dessa var flottare. Deras uppgift var att transportera timmer på strömmande vattendrag till gruvor och sågverk. Växeltelefonist är även det ett yrke som inte längre behövs, då var och varannan person numera har en egen mobil. 

Ett yrke var väckare, som arbetade med att väcka personer för att de skulle hinna till sina arbeten i tid. Men under 1920-talet kom väckarklockor att bli så pålitliga och prisvärda att yrket inte längre behövdes.

Råttfångare är även det ett yrke som fanns redan under medeltiden, men som försvann. Idag finns det ju istället fällor man själv sättet ut, samt att det förekommer inte längre den mängd av råttor som då. 

Ett yrke där man riskerade livet var munskänken. Det var en person som jobbade vid kungliga hov och hos furstar och stormän. Arbetsuppgifterna gick ut på att provsmaka mat och dryck, för att se till att ingen förgiftades.

7 Feb 2020