Stenåldern

En blogg om allt från pilbågsbygge till paleorecept

När kom första vaccinet?

Under stenåldern så fanns det inget vaccin mot sjukdomar utan det allra första vaccinet, det uppfanns 1796 av Edward Jenner. Jenner vaccinerade folk mot smittkoppor. Det var en sjukdom som dödade miljoner människor.

Det som Jenner gjorde, det var att han upptäckte att de som haft kokoppor, de kunde inte smittas av smittkoppor, så han infekterade en pojke sokokoppor och sedan med smittkoppor. Pojken förblev frisk. Ordet vaccination kommer från det latinska ordet för kokoppor (vacca = ko).

Vaccin hejdar och uroitar

Tack vare vaccin så har många sjukdomar utrotats helt och andra har hejdat spridning av sjukdomar. Man brukar säga att 70 och 95 % av befolkningen måste vara vaccinerade mot en viss sjukdom för att den inte ska sprida sig. Ett vaccin i sig är egentligen en  ofarlig variant av en farlig sjukdom. När det injiceras i blodet känner kroppen av det främmande ämnet, och immunförsvaret börjar göra antikroppar för att ta kål på det som gör oss sjuka.

Vaccin idag

Idag i Sverige är det olika vaccinationer som görs. Redan som barn ingår man i ett så kallat barnvaccinationsprogram mot ett visst antal sjukdomar. Vuxna i sig rekommenderas idag ett grundskydd mot ett visst antal sjukdomar som:

Sedan finns det vacciner för särskilda grupper, resevaccin samt andra former av vaccin som mot bältros, TBE och vattkoppor. Du som vill vaccinera dig, du kan boka en tid via www.maccpeople.se

21 Apr 2023