Stenåldern

En blogg om allt från pilbågsbygge till paleorecept

Naturlig styrka från naturlig mat

På stenåldern fanns det knappast problem med övervikt och både män och kvinnor var naturligt starka. Deras muskler byggdes upp med hjälp av köttet de åt och det hårda arbete de fick lägga ner för att överleva. Det hårda livet hade dock en baksida, de levde inte särskilt länge. En uppskattning är att livslängden för grottmänniskor låg på ungefär 40 år, vilket är mindre än hälften av vad det är idag. Betyder det att vi lever nyttigare idag? Nej, knappast!

Halvfabrikat och undermålig kost

Faktum är att våra kroppar har blivit otroligt bräckliga jämfört med stenåldersmänniskorna. Vi lider av övervikt, som vi kämpar för att få ner, och vi har världssvält där människor inte får i sig tillräckligt med mat för att bygga upp kroppen eller ens överleva.

På många sätt mådde vi nog bättre innan vi lämnade grottorna och satte oss på kontor! 

Idag får vi kompensera det vi inte får i oss med hjälp av vår föda och den vardagsträning vi är utan eftersom vi varken jagar, går långa sträckor eller bär omkring hela vårt bohag. Vi går på gym, äter tillskott som ökar muskelmassa och bränner fett och vi skapar kläder och miljöer som håller oss varma på vintern och svala på sommaren. 

Det vi egentligen skulle behöva göra är att sluta köpa halvfabrikat och mat som inte innehåller tillräckligt med näring. Vi alla skulle må bättre av att backa bandet, om så bara 100 år, och våra kroppar och stressade hjärnor skulle få lite lugn och ro. Visst vore det skönt, eller vad tycker du? 

18 Apr 2023