Stenåldern

En blogg om allt från pilbågsbygge till paleorecept

Topp 10 fakta om stenåldern

Stenåldern har tre perioder; paleolitikum (äldre stenåldern) för 350 000 år sedan, mesolitikum (medelstenålder) för 10 000 år sedan och neolitikum (yngre stenåldern) för 5 000 år sedan.

Paleolitiska och mesolitiska människor var nomadiska jägare-samlare. De flyttade runt efter djur för att jaga och de samlade frukt, nötter och bär.

Det fanns fyra typer av människor: verktygsmakare (kallade homo habilis), eldmakare (kallade homo erectus), neandertalare (kallade homo neanderthalensis) och moderna människor (kallade homo sapiens). Den sista är vi!

Flinta användes vanligen för att tillverka stenverktyg. Varje verktyg hade en specifik funktion, lite som en modern verktygssats! Att tillverka flintaverktyg var ett mycket skickligt jobb.

Under den tidiga och kalla delen av stenåldern fanns det stora, vilda djur i Storbritannien, inklusive mammutar, grottlejon och ulliga noshörningar.

Neolitikum kännetecknas av att människor lever på ett nytt sätt. De började utveckla jordbruk och tama djur och levde för första gången i bofasta samhällen.

En mycket sällsynt mammutristning upptäcktes på en vägg i Cheddar Caves, Somerset och är 13 000 år gammal. Människor dekorerade grottor med målningar med kol, färgade ockrar och till och med djurblod.

Hunden var det första djuret som tämjdes. Detta hände under mesolitikum. Hundar kunde hjälpa till med jakt, varna för fara och ge värme och tröst.

Stenåldersmänniskor skapade sin egen musik och sin egen dans. De hade trummor, tjurbrölare och flöjter.

Husen i Skara Brae, en neolitisk by på Orkneyöarna, hade sängar, skåp, byråer, hyllor och stolar.

20 Apr 2023