Stenåldern

En blogg om allt från pilbågsbygge till paleorecept

Var det lättare förr när inte pengar fanns?

Under stenåldern visste ingen vad pengar var. Var och en jagade, odlade och samlade och delade med varandra. Genom tiderna har det sedan funnits olika sätt att betala på. Det kan ha varit att man bytte varor mot andra varor, eller mot tjänster. De första ”pengarna” var naturligt förekommande föremål som djur, pärlor och salt. Man har även använt ädelmetaller som betalningsmedel om man ser bakåt i tiden. Det är även det som gjorde att man senare skapade de allra första mynten. Dessa skapades i Lydien i Mindre Asien omkring 600 f Kr.Idag klarar sig ingen utan att ha pengar. Det är sällan man ser någon byta saker mot andra saker och för att inte tala om företag. Där måste det fungera när det kommer till pengar.

Hur får företag tag på pengar snabbt?

Dock kan företag i dagens samhälle ha det svårt, med sin egen betalningsförmåga. Detta kan bero på att man har kunder som ännu inte har betalat. Många gånger har de ju minst en månad på sig att göra det. Som företagare idag får man då leta efter andra lösningar. Ett sätt är att sälja fakturor. Sälja fakturor gör man till ett factoringbolag, som till exempel Invoice Finance.

Nej, jag tror att man var lyckligare förr, när man åt det man hittade i naturen, man behövde inte äga en massa materiella grejer eller statusprylar. Fast vad vet jag, stenåldersmänniskan kanske jämförde spjut och vapen med varandra och kollade vem som hade finast?

 

17 Jun 2017