Stenåldern

En blogg om allt från pilbågsbygge till paleorecept

Stenåldersmedicin i modern tappning

Många av de mediciner och hälsoprodukter vi använder idag kan kännas moderna och nyskapande men faktum är att många av dem användes redan under stenåldern. Traditioner och gamla kunskaper har gått i arv från generation till generation och tack vare upptäcktsresande så har många medicinalväxter hämtats hem till Europa där de under århundranden har förändrats och förädlats. Ett av de naturläkemedel som används idag är Jojobaolja. Den kan du idag köpa som en ren olja hos de allra flesta butiker som erbjuder hälsokost och är en produkt som går att både använda på kroppen och i maten. 

Den finns i många produkter

Idag kan du hitta Jojobaolja i många schampon och balsam men faktiskt också i både ansiktsvatten och olika krämer som är till för hudvård. Vill du veta mer om olika användningsområden kan du besöka skonhetsguiden.se där de berättar mer. 

Stenåldersmänniskorna hade liten, eller ingen, användning för vare sig rakvatten eller mjukgörande lotioner och inte heller är det troligt att det tvättade håret med väldoftande oljor. Det man däremot med säkerhet vet är att de hade kunskaper om de läkande egenskaperna olika växter hade. Just Jojoban, som kommer från Nordamerika, har frön som de krossade för att få ut oljan. Om de använde stenar eller om de helt sonika tuggade dem får var och en spekulera i men att de sedan smörjde in sår med den är något vi vet. Denna läkningskunskap lärdes ut till barn och barnbarn för att till slut vara en del i indianernas vardag och sedermera en del av vår. 

19 Mar 2018