Stenåldern

En blogg om allt från pilbågsbygge till paleorecept

På stenåldern fanns inga fönster, eller?

Under forntiden, hur bodde man då och hur såg husen ut egentligen? Under en allra äldsta stenåldern var klimatet bistert och man var beroende av att kunna värma sig. Dock valde man att bygga sitt hus, eller snarare sin hydda på ställen där det var lätt att hitta föda. Man flyttade ofta omkring, från kust till inland och tillbaka. Några större, fasta bostadshus hade man inget behov av för man stannade inte särskilt länge på varje plats. 

När man blev mer bofast

Hoppar man cirka 2000 år framåt från äldsta stenåldern, till en period som kallas för den yngre stenåldern så hade de då ett mildare klimat. Man valde att bo nära stranden, med berg runt om, nära till bäckar med färskt vatten. Under denna period började man även odla en del samt skaffade sig djur. Genom odlingen och att man nu hade djur att ta hand om så blev man mer bofast än vad man hade varit tidigare. Det blev nu viktigt med ett mer rejält hus att bo i.  I huset bodde både människor och djur och för att hålla värmen så fick man elda. För att slippa rökförgiftning så lämnades den övre delen av husgavlarna öppna så att röken kunde ta sig ut den vägen.

De första fönstren

De första "fönstren" som fanns var enbart gluggar i väggen som stängdes med en lucka. Senare så täckte man denna glugg med tunna djurhudar. Först efter det kom glaset. Från början var fönsterglas mycket dyrbart och förekom endast i finare hem och i kyrkor. Fönsterglas har använts sen sena medeltiden. Idag finns det en mängd fönster att välja mellan så som pvc fönster och mycket mer!

3 Nov 2020