Stenåldern

En blogg om allt från pilbågsbygge till paleorecept

När började man ta bort hår på kroppen?

Stenåldersmänniskan hade inte några behov av att ta bort hår, på någon del av kroppen. Vad man vet är att kroppshår har förändrats och minskats genom tiderna, och i den utvecklingen kan vi följa två tydliga spår.

Det är dels spåret av den evolutionära utveckling vår kropp genomgått. Enligt Charles Darwin är kroppsbehåringens förändring ett steg i människans utveckling och överlevnad, förknippat med det sexuella urvalet, attraktion mellan män och kvinnor.

Ett annat spår är att människan själv har valt att avlägsna sitt kroppshår. Men när blev denna naturliga kroppsbehåring något som människan aktivt valde att avlägsna?

Hårborttagning genom tiderna

Redan i det gamla Egypten, omkring 3 000 f.kr uppmanades kvinnorna att presentera sig i ett kroppshårsbefriat skick. Dock skulle man ta bort hår, utan att mannen visste om det.

Runt år 0 så sägs det varit så att både män och kvinnor i Romrariket skulle avlägsna eller se över sin kroppsbehåring.

I den moderna tiden och i Sverige så är det mycket klädmodet som har påverkat till stor del. Under 1920-talet kom ett nytt mode där man visade delar av kroppen som tidigare varit täckta. Nu kom man att uppmärksamma hår under armarna.  Något senare, vid tiden för andra världskriget, började uppmärksamheten även riktas mot benens behåring.

Ju mer kroppen har exponerats, ju större efterfrågan på hårborttagningsprodukter har det blivit. Idag kan man ta bort hår genom att vaxa sig i Malmö, raka med rakhyvlde, krämer och en massa annat. 

 

 

22 Aug 2019