Stenåldern

En blogg om allt från pilbågsbygge till paleorecept

Lär dig låneförhandla!

Har du bostadslån? Du är långt ifrån ensam om det. "Utlåningen till hushållen är nu uppe på 3,093,086,000,000 (3093 miljarder)! Uttryckt med andra ord är det 317,000 kr per capita, överslagsräknat på 9,747,355 miljoner invånare (december 2014) i alla åldrar. Om man räknar på antalet invånare mellan åldrarna 18 och 65 (december 2015) blir snittbelåningen 518,369 kronor per capita", skrev bloggen direkto för två år sedan. Det är astronomiska summor. Bolån, angår därmed oss alla, som är i arbetsför ålder och som äger sin egen bostad. Om vi vänder på steken är bolånen den största inkomstkällan för våra storbanker. Det leder oss till, att vi, som ju är storbankernas kanske viktigaste kunder, kan omförhandla våra lån, vilket denna blogg ska handla om i dag.

Tänk dig som viktigaste kunden

När du vänder på steken, är det ju inte du som ska komma till din bank med mössan i hand, tvärtom. Det är ju du som är deras viktigaste kund. Det är de som ska stå med mössan i hand för dig. Har du ett bolån hos dem, är de med största sannolikhet måna om att få behålla dig som sin kund. De flesta banker, har faktiskt möjlighet att ge den nivå på låneräntan som de själva bestämmer om. Oftast får du som lånetagare tillsagt att just du har den absolut lägsta räntan, och det är inget som någon kan göra åt det. Då är det dags att hota med att byta bank, och också fullfölja hotet om du inte får sänkt ränta.

Förhandlingar kan kännas obehagliga

Vi svenskar är ju kända för vår rädsla för konflikter, och det samma gäller även i förhandlingssituationer. Det kan kännas obehagligt att förhandla om pengar. Det finns faktiskt hjälp att få. Klicka här för att läsa mer om hur du kan göra. Lycka till nu med att sänka den viktiga bolåneräntan!

14 Jul 2017