Stenåldern

En blogg om allt från pilbågsbygge till paleorecept

Industrialiseringen

Jag undrar ofta över min fascination för det uråldriga och primitiva. Vad rotar det sig i egentligen? Vi lever i en värld som är allt annat än just primitiv och vill man leva ett enkelt liv så krävs väldigt stora ansträngningar. Med enkelt menar jag inte lätt förstås, utan ett liv utan mycket kontakt med det vi kallar "civilisationen" - kaffemaskiner, bilar och automatisk uppvärmning etc. 

Logistik är enkelt i Malmö

Själv var jag nyligen på jakt efter nya logistiklager i Malmö eftersom verksamheten som jag är inblandad i är allt annat än primitiv. Undrar vad "logistik" innebar för 100 år sedan... Att ha utrymmen bara för att förvara saker mellan destinationer är ganska märkligt beteende om man tänker efter. Som tur är så är utbudet av lager i Malmö fortfarande ganska stort - annat är det i andra storstäder. Vi har ju en förnämlig hamn och docka också, vilket gör alla logistiska utsvävningar enklare. Att Malmö dessutom ligger så nära kontinenten är en annan fördel.

Logistik för 1000 år sedan

Logistik förr handlade väl mer om när man skulle börja planera för vinterns matförråd; var och hur den sedan skulle förvaras; kanske var man skulle få tag på ett tillräckligt vedförråd och sedan även förbereda för förvaringen av den. Man fick ha en hel del framförhåll för de privata, basala behoven - annars dog man. Annat är det idag. Vi har värme året om, utan att tänka särskilt mycket på saken; och när vi blir hungriga så går vi till affären och handlar maten. Det enda vi egentligen måste se till är att tjäna pengar.

1 Aug 2017