Stenåldern

En blogg om allt från pilbågsbygge till paleorecept

Här var det grävt!

Då var det dags för en liten rapport om vad som händer hos oss. Den här sommaren blev det till att gräva. Huset mår dåligt och vill ha luft. Särskilt kring husgrunden och källaren. Sedan vill det ha dräneringsrör runtom. Det vill inte ha vatten som äter sig in i grunden. När vi förstod att huset var sjukt kallade vi in en firma som gör jobbet. Vi hittade firman i Lund från internetadressen www.dräneringlund.nu. De kom så fort de bara kunde, och nu gräver de runt huset. Bor du i Stockholm, har dräneringsfirman internetadressen: www.stockholmdränering.nu. Först gräver de runt halva huset. När de är färdiga med det, lägger de rör, som ska kopplas till kommunens avloppsrör. Observera att man först måste fråga om lov innan man kopplar till kommunens ledningar. Sedan borde det bli bra för huset. Kanske får vi behålla det ännu några årtionden till!

Hoppas på en torr och varm sommar

Man hoppas så länge man lever, heter det. Vi skulle så gärna behöva en varm och torr sommar, så huset får en chans att torka upp. Samtidigt är vi vet vi vad en torr och varm sommar kan betyda för grundvattennivån. Det och mycket mer funderar jag på allt oftare nu för tiden. Tecken på miljöförstöringens konsekvenser ser vi. Omm man väljer att öppna ögonen. Eller? Har jag fel? Det är väl inte bara en amerikansk president, som lystrar till namnet Trump som väljer att bortse från forskarrapporter om människans miljöförstöring. Det jag kan tycka är att det självklart är så att miljön påverkas av människans industrialisering, med tanke på all den olja, mineraler, all den påverkan vi gör på jorden dagligen. Det som däremot är omtivstat, är väl vilka konsekvenser människans påverkan på jorden har och får? Vi ser ju redan nu, att fåglarnaas antal minskar, bina är utrotningshotade, för att inte tala om alla andra djurarter som varit utrotningshotade de senaste femtio åren. Jag bara väntar på människans utrotning, men det lär väl inte komma. Vi blir ju bara fler och fler.

Det går att göra något åt

Som tur är, finns det saker och ting vi kan göra. Sluta använda olja som enda energiförsörjning. Det finns även små saker som du och jag kan göra. Cykla istället för att ta bilen. Ta tåget istället för flyget. Köpa miljövänligt, sortera våra sopor, göra egna åervinningar. Odla eget, äta mindre kött, tänka mer holistiskt. Endast den cyniske skrattar åt den lilla människans försök att vända historiens gång. Men jag tänker att de små människorna får stor inverkan när de gör något tillsammans. Bra, va?

25 Jul 2017