Stenåldern

En blogg om allt från pilbågsbygge till paleorecept

Hammaren, världens äldsta verktyg

Idag är det hur mycket olika verktyg som helst som finns, men så var det inte förr. Dock är det så att det äldsta verktyget någonsin, det är hammaren. Men den första såg inte ut som den hammare vi tänker på idag. Det var helt enkelt en sten! Det var cirka 2,4 miljoner år sedan som våra förfäder kom på den briljanta idén att slå en sten mot ett annat föremål. Hammaren kan därmed räknas som världens äldsta verktyg. Senare,cirka 30 000 år efter det, så kom man på att man kunde fästa en sten vid en läderrem för att få större slagkraft. Under medeltiden utvecklades det mer och smeder fäste  huvudet på ett skaft med hjälp av två järnplåtar på sidorna av skaftet. Ungefär samtidigt kom någon på att det gick att göra ett hål för skaftet genom slaghuvudet, vilket gjorde hammaren mycket säkrare. Idag finns det många avancerade verktyg, som de som finns på mekaniska verkstäder som till exempel Axido. Läs mer här om det. 

Många olika hammare

Om man läser på Wikipedia så finns det idag 26 olika typer av hammare. Allt från blyhammmare, gummihammare, kulhammare, lufthammare till plåtslagarhammare och slägga. 

I skaftet på hammare så har trä varit det mest  dominerande materialet, det trots att det finns syntetiska material som till exempel stålrör eller glasfiber. I norra Europa är det vanligaste träslaget ask.

En av de mest kända hamrarna är Tors hammare Mjölner. Det speciella med Mjölner är att den alltid träffar sitt mål och sedan återvänder till Tors hand. Tor kan även använda sin hammare till att skapa åska.

11 Feb 2021