Stenåldern

En blogg om allt från pilbågsbygge till paleorecept

Effektiva processer

Det är så fascinerande att tänka sig hur livet brukade se ut; ansträngningarna som krävdes bara för de enklaste saker. Ta något så självklart som dricksvatten. Vi hämtar det ur kranen och är bortskämda med att ha rent dricksvatten tillgängligt utan minsta ansträngning 24/7, året om. Under stenåldern fick man minsann gå ner till sjön och sörpla i sig vattnet när törsten tände till och tänk på vintern, när allt var fruset, hur omständligt det var att få i sig sitt vatten varje morgon...

Vad kan vi inte leva utan - egentligen

Idag är industrierna många, stora och mycket komplexa. Alla processer kräver sina specifika komponenter för att hantera trycket från tillverkarna. Man vill skapa så mycket som möjligt så snabbt som möjligt för att förse mänskligheten med prylar och funktioner som de "kan leva utan". 

Lätt hänt att man romantiserar det förgångna

De komponenter som behövs idag fanns inte för bara några decennier sedan, saker som elektriska ställdon, växlar och olika typer av ventiler har gjort att man kunnat producera saker på en helt annan nivå - på gott och ont. För visst är det skönt att man kan få sig ett glas vatten från kranen om morgonen, men när man ställs ansikte mot ansikte med konsumtionssamhällets baksidor så är det lätt hänt att man kanske romantiserar svunna tider lite grann.

Livet är både enklare och samtidigt mer komplicerat nu när elektriska ställdon, automatiska ventilsystem och flervarvsdon hjälper till att förse oss med funktioner och prylar.

23 Jun 2017