Stenåldern

En blogg om allt från pilbågsbygge till paleorecept

Ångmaskinen - hjälpte den industriella revolutionen

Dagens morderna värld, där har vi en massa olika maskiner, som används inom industrier. Det är allt från conveyersystem, läs mer här, till datorer, til cbc maskiner och mycket mer. Under stenåldern var det dåligt med maskiner. Man hade enkla verktyg för att tillverka saker och skulle man flytta på något eller transportera det, så bar man det själv!

En mycket viktig uppfinning, det är ångmaskinen, men den kom under början av 1700-talet. Det var i alla fall då den allra första konstruerades och det av Thomas Newcomen. Den användes då för att  pumpa vatten vid kolgruvor. Den förbättrades av bland andra James Watt, och snart drev den fabriker, fartyg och lokomotiv.

Industrierna växte tack vare ångmaskinen

Innan ångmaskinen uppfanns var man tvungen att bygga industrier nära naturliga kraftkällor, som vattendrag, där man kunde ha vattenhjul. Med ångmaskinen kunde en fabrik ligga där den behövdes. Den kunde även ersätta mankraft, väderkvarnar och vattenhjul. Det var när den uppfanns som industrierna kom, det kallas för den industriella revolutionen.

Ångmaskinen var viktigast under 1700- och 1800-talen, sen blev förbränningsmotorer och elmotorer mer populära.

Ångfartyg och järnvägar med ånglok förändrade världen för alltid. Väder och vind var inte längre så viktigt.

Tur att världen utvecklas hela tiden

Människan har i alla tider haft olika behov och en del har valt att ta fram eller uppfinna olika saker för att kunna lösa dessa behov. Tur är väl det, annars hade vi än idag suttit med flinta och hackat!

28 Jun 2021