Stenåldern

En blogg om allt från pilbågsbygge till paleorecept

Stenåldern är en intressant tidsperiod ur många hänseenden - och en tid som fascinerar oss moderna människor. Det är väldigt svårt att tänka sig hur det var att leva under en tid utan elektricitet, rinnande vatten, hygienartiklar och diverse verktyg som vi idag tar för givna. Varje dag var en spel om liv och död, skulle man kunna säga, och bara de starkaste överlevde svåra vintrar och svältperioder.

På denna hemsida samlar vi intressant information om stenåldern; vi gör jämförelser mellan dåtid och nutid, samt om svunna tider som utspelat sig både innan stenåldern och under perioden därifrån och fram till idag. Vi har en särskild fäbless för stenåldersvapen som pilbågar och flintaspjut. Är du lika mycket stenåldersnörd så ska du nog trivas här!

 Välkommen till primitiv!

På denna hemsida samlar vi intressant information om stenåldern.

Möt stenåldern i Mexico!

13 okt 2017

Under vår sommar är det vinter på den södra delen av vår planet, det vill säga, hela Sydamerika, delar av Afrika, Australien och Oceanien. Den tiden på året brukar inte vara så skön att uppleva. Men nu när vi går mot höst och vinter är det vår och sommar för alla dem. Så i vinter är det hög tid att besöka dessa exotiska och avlägsna platser. Varför inte resa till Mexico? Detta intressanta och nästan mytomspunna land. Snart ska det ju upp en hel mur, om man ska tro en amerikansk president som hotar med en mur som mexikanerna ska betala, enligt honom.

Besök indianernas högkultur

En av indianernas högkultur ägde rum inom detta lands gränser. På Yucatanhalvön kan du beöka fantastiska indianruiner som Chichen Itza, Uxmal och pyramiderna vid Teotihuacán. Hög tid att lära känna den amerikanska ursprungsbefolkningen och deras historia, eller hur? Mexico är ett stort land, ungefär en fjärdedel av USA:s landyta. Utöver Mexico City, som är landets huvudstad finns här Acapulco som med sina 800 000 invånare ter sig som en liten byhåla i jämförelse med Mexico city.

Ett vidsträckt land

Mexico sträcker sig från Stilla Havets kust i väst till Mexikanska golfens kust i öst. I norr gränsar Mexico till USA. I söder gränsar landet till Guatemala och Belize. Här finns ett varierat landskap, med snöiga bergstoppar till het öken; världsstäder och små kolonialstäder; strandparadis och indianbyar. Det finns miljoner anledningar att åka till Mexico. En anledning så god som någon annan är det mexikanska köket. Vilken är din?

Innovation kräver fokus!

12 okt 2017

Var och en som har arbetat med krävande saker som kräver stort fokus vet att för att kunna åstadkomma något, krävs det att man lägger allt annat åt sidan, eller hur? Vissa uppfinnare kan vara så upptagna med sina idéer att de glömmer bort att äta, de glömmer att sova eller gå på toa. Den där parodierade bilden av professorn, eller uppfinnaren stämmer faktiskt, utan håret på ända. De flesta uppfinnare och professorer ser faktiskt ut som du och jag. Men föreställningen om att de kan hålla på dag och natt, den stämmer. De kan glömma att äta, glömma att betala sina räkningar, de kan glömma att sova. Hela deras projekt tar all deras tid.

Sätt att få in pengar till uppfinningen

Vilken tur att jag känner till ett sätt att få in pengar till den uppfinning som man håller på med. Ett av de bästa och snabbaste sätten är att sälja de fakturor, varifrån man kan få in pengar på. Det innebär enkelt istället för att vänta på att de som ska betala till dig, så köper någon annan de fakturorna som andra ska betala till dig. De betalar istället för de som ska betala för någon tjänst eller produkt som de har köpt av dig. På det sättet slipper du vänta på att pengarna ska trilla in på ditt konto. Du får dem direkt. En annan sak som du slipper är att ligga på de som ska betala. Om de blir sena med att betala så slipper du ta kontakt och be dem betala. Om de till och med inte vill betala, ja då slipper du den biten också. På det sättet kan du göra det som du behöver för att din uppfinning ska bli klar. Eller om du inte håller på med någon uppfinning, så får du i vilket fall tid och fokus till det du behöver göra.

Det finns företag som bara ägnar sig åt detta

Det är inte svårt att få tag i sådana som ägnar sig åt fakturaköp. Ett av dem är Invoice Finance. Några av de fördelar man får med att anlita dem, är enligt deras hemsida:

 • Snabbare kassaflöde
 • Administrativ avlastning
 • Pengar direkt - man får in pengarna på sitt konto inom 2 bankdagar
 • Du väljer vilka fakturor du ska sälja
 • De vårdar dina kundrelationer
 • De jämnar ut effekterna av säsongsarbete
 • Musik förr i tiden

  22 sep 2017

  Det känns som att musiken bor i oss människor och jag tror att vi alltid har musicerat. Vi sjöng väl förmodligen sedan urminnes tider och sedan kom de första slaginstrumenten. Intresset för musik har varit under konstant utveckling och något mycket gammalt väcks i mig när jag hör musikinstrument från tusentals år tillbaka spelas vid tillfällen som detta i klippet här nedan. En del av mig önskar så att jag fick leva på jorden en stund, så som livet levdes då...

  Handla kikare till jakten!

  20 sep 2017

  Dags att handla det du ska ha till höstens stora jakt? Det är en hel del som behövs för en lyckad sådan. Förutom det viktigaste; jaktgeväret - behöver du rätt kläder, ordentliga kängor, handskar, mössa... och kikare, så du är beredd när älgen är på väg mot dig. Allt det kan du handla bekvämt på nätet, på www.handladigitalt.se.

  Handla på nätet är bekvämast

  Istället för att åka till affären och kånka hem alla saker, kan du se till att handla på nätet och få det hemskickat. Det finns olika kikare; allt ifrån enkla minikikare, kompaktkikare, monokulära kikare, till mer högklassiga fågelkikare, jaktkikare, marinkikare, tubkikare och astronomiska teleskop. Fler kikare är vattentäta, har en mer påkostad glaskvalite och ytbehandling av linser, som ger ett större ljusgenomsläpp och kontrast, upplösning och färgåtergivning.

  Jaktkikare

  Här hittar du jaktkikare med en något tjockare gummiarmering och mindre känsliga för ovarsam behandling. Jaktkikare kommer också ofta i kamouflagefärg eller i mörkgröna kulörer för att smälta in bättre. Jaktkikare är tänkta att användas i skog och mark, över fält och hyggen. Förstoringen varierar, men ligger oftast mellan 7x och 12x. De kan ha ett flip-up skydd med ett snabbfokus för att snabbt kunna ställas in. Flera av dem har vattenskydd och kan ha en imfri och vattensäker funktion. Alla dessa kan du handla på handladigitalt.se.

  Handgjord pilbåge

  18 sep 2017

  Förr i tiden fick man tillverka allt man behövde själv, för hand. Man fick leta i naturen efter material, tänka till ordentligt för att komma på effektiva lösningar och sedan arbeta sig fram till en färdig produkt. Även idag kan vi såklart skapa egna verktyg och vi behöver inte ens tänka till själva, utan bara kolla in en tutorial på Youtube. Det är fascinerande och riktigt kul!

  Ledarskap för grottmänniskor

  15 aug 2017

   

  Det sägs då och då att trots att vårt samhälle tagit oss in i modern tid, industriell tid, informationsåldern och rymdåldern, så är vi människor på grottstadiet. Känns ju betryggande. Följaktligen borde vi fortfarande äta grottmat (kött, grönsaker och rötter). Alla LCHF-dieter påstår ju det. Vi fungerar fortfarande ungefär som vi gjorde när vi bodde i grottorna och klubbade ner varandra. Med det sagt, är vi alla ganska primitiva trots att vi lever i den mest högteknologiska av världar.

  Ledarskapsutbildning för projektmedvetna

  När vi blir trängda, går in i nära relationer, blir sårade känslomässigt eller fysiskt eller blir hotade säger psykologerna att reptilhjärnan reagerar. Vi handlar på reflex, vi handlar såsom vi alltid gjort, ända sedan grottåldern. Vi lever i en helt annan tid, med andra instrument, andra krav och livsbetingelser, ändå har vi kvar en rest av tiden från grottåldern inom oss. Det och mycket mer bör vi vara medvetna om i arbetslivet. Framför allt när det handlar om dyra, kostsamma och viktiga produktioner, tillverkning eller andra arbetsprocesser som ska ledas framåt.

  Jobba som projektledare stort ansvar

  Att arbeta som projektledare innebär att ta ansvar för att leda ett team som alla ska dra åt samma håll och få arbetet i mål med vad det nu kan vara. Känner du att du behöver en coach, utbildning, råd, tips, moraliskt och akademiskt stöd, gå en projektledarutbildning. På projekthantering.se kan du anmäla dig. Här får du vägledning under hela den tiden som ditt projekt pågår samtidigt som du får nya redskap att använda på jobbet. Lycka till!

  En historielektion

  8 aug 2017

  Människan som hon är idag tillhör släktet Homo Sapiens; ett släkte som i små portioner vandrade ut ur Afrika någong gång för runt 60 000 år sedan. Vi spred oss till jordens alla kontinenter och fortsätter att utvecklas än idag. Vår historia liknar ingen annan arts på jorden, det är en mycket fascinerande sådan som jag tycker att alla bör informera sig om. En intressant "detalj" i detta, som jag tycker är viktigare än någonsin att belysa är att vi är EN ras, vi människor, med samma afrikanska urmoder. 

  Industrialiseringen

  1 aug 2017

  Jag undrar ofta över min fascination för det uråldriga och primitiva. Vad rotar det sig i egentligen? Vi lever i en värld som är allt annat än just primitiv och vill man leva ett enkelt liv så krävs väldigt stora ansträngningar. Med enkelt menar jag inte lätt förstås, utan ett liv utan mycket kontakt med det vi kallar "civilisationen" - kaffemaskiner, bilar och automatisk uppvärmning etc. 

  Logistik är enkelt i Malmö

  Själv var jag nyligen på jakt efter nya logistiklager i Malmö eftersom verksamheten som jag är inblandad i är allt annat än primitiv. Undrar vad "logistik" innebar för 100 år sedan... Att ha utrymmen bara för att förvara saker mellan destinationer är ganska märkligt beteende om man tänker efter. Som tur är så är utbudet av lager i Malmö fortfarande ganska stort - annat är det i andra storstäder. Vi har ju en förnämlig hamn och docka också, vilket gör alla logistiska utsvävningar enklare. Att Malmö dessutom ligger så nära kontinenten är en annan fördel.

  Logistik för 1000 år sedan

  Logistik förr handlade väl mer om när man skulle börja planera för vinterns matförråd; var och hur den sedan skulle förvaras; kanske var man skulle få tag på ett tillräckligt vedförråd och sedan även förbereda för förvaringen av den. Man fick ha en hel del framförhåll för de privata, basala behoven - annars dog man. Annat är det idag. Vi har värme året om, utan att tänka särskilt mycket på saken; och när vi blir hungriga så går vi till affären och handlar maten. Det enda vi egentligen måste se till är att tjäna pengar.

  Dokumentär om stenåldern

  28 jul 2017

  Alla vi som intresserar oss för stenåldern och en mer naturlig livsstil måste se den här dokumentären! Detta är något av det bästa jag sett på länge! Vad skulle jag inte ge för att få ha levt då istället för nu..?

  Här var det grävt!

  25 jul 2017

  Då var det dags för en liten rapport om vad som händer hos oss. Den här sommaren blev det till att gräva. Huset mår dåligt och vill ha luft. Särskilt kring husgrunden och källaren. Sedan vill det ha dräneringsrör runtom. Det vill inte ha vatten som äter sig in i grunden. När vi förstod att huset var sjukt kallade vi in en firma som gör jobbet. Vi hittade firman i Lund från internetadressen www.dräneringlund.nu. De kom så fort de bara kunde, och nu gräver de runt huset. Bor du i Stockholm, har dräneringsfirman internetadressen: www.stockholmdränering.nu. Först gräver de runt halva huset. När de är färdiga med det, lägger de rör, som ska kopplas till kommunens avloppsrör. Observera att man först måste fråga om lov innan man kopplar till kommunens ledningar. Sedan borde det bli bra för huset. Kanske får vi behålla det ännu några årtionden till!

  Hoppas på en torr och varm sommar

  Man hoppas så länge man lever, heter det. Vi skulle så gärna behöva en varm och torr sommar, så huset får en chans att torka upp. Samtidigt är vi vet vi vad en torr och varm sommar kan betyda för grundvattennivån. Det och mycket mer funderar jag på allt oftare nu för tiden. Tecken på miljöförstöringens konsekvenser ser vi. Omm man väljer att öppna ögonen. Eller? Har jag fel? Det är väl inte bara en amerikansk president, som lystrar till namnet Trump som väljer att bortse från forskarrapporter om människans miljöförstöring. Det jag kan tycka är att det självklart är så att miljön påverkas av människans industrialisering, med tanke på all den olja, mineraler, all den påverkan vi gör på jorden dagligen. Det som däremot är omtivstat, är väl vilka konsekvenser människans påverkan på jorden har och får? Vi ser ju redan nu, att fåglarnaas antal minskar, bina är utrotningshotade, för att inte tala om alla andra djurarter som varit utrotningshotade de senaste femtio åren. Jag bara väntar på människans utrotning, men det lär väl inte komma. Vi blir ju bara fler och fler.

  Det går att göra något åt

  Som tur är, finns det saker och ting vi kan göra. Sluta använda olja som enda energiförsörjning. Det finns även små saker som du och jag kan göra. Cykla istället för att ta bilen. Ta tåget istället för flyget. Köpa miljövänligt, sortera våra sopor, göra egna åervinningar. Odla eget, äta mindre kött, tänka mer holistiskt. Endast den cyniske skrattar åt den lilla människans försök att vända historiens gång. Men jag tänker att de små människorna får stor inverkan när de gör något tillsammans. Bra, va?

  Åt man glass på stenåldern?

  20 jul 2017

  Glass kan vara något av det godaste som finns. Jag äter glass året om. Samtidigt försöker jag hålla mig till en någorlunda Paleodiet och det kanske inte riktigt rimmar med glass. Jag har faktiskt svårt att tro att folk som levde på stenåldern åt glass. Is kanske, men inte glass. Det hindrar förstås inte en modern människa att göra glass på paleovis!

  Lär dig låneförhandla!

  14 jul 2017

  Har du bostadslån? Du är långt ifrån ensam om det. "Utlåningen till hushållen är nu uppe på 3,093,086,000,000 (3093 miljarder)! Uttryckt med andra ord är det 317,000 kr per capita, överslagsräknat på 9,747,355 miljoner invånare (december 2014) i alla åldrar. Om man räknar på antalet invånare mellan åldrarna 18 och 65 (december 2015) blir snittbelåningen 518,369 kronor per capita", skrev bloggen direkto för två år sedan. Det är astronomiska summor. Bolån, angår därmed oss alla, som är i arbetsför ålder och som äger sin egen bostad. Om vi vänder på steken är bolånen den största inkomstkällan för våra storbanker. Det leder oss till, att vi, som ju är storbankernas kanske viktigaste kunder, kan omförhandla våra lån, vilket denna blogg ska handla om i dag.

  Tänk dig som viktigaste kunden

  När du vänder på steken, är det ju inte du som ska komma till din bank med mössan i hand, tvärtom. Det är ju du som är deras viktigaste kund. Det är de som ska stå med mössan i hand för dig. Har du ett bolån hos dem, är de med största sannolikhet måna om att få behålla dig som sin kund. De flesta banker, har faktiskt möjlighet att ge den nivå på låneräntan som de själva bestämmer om. Oftast får du som lånetagare tillsagt att just du har den absolut lägsta räntan, och det är inget som någon kan göra åt det. Då är det dags att hota med att byta bank, och också fullfölja hotet om du inte får sänkt ränta.

  Förhandlingar kan kännas obehagliga

  Vi svenskar är ju kända för vår rädsla för konflikter, och det samma gäller även i förhandlingssituationer. Det kan kännas obehagligt att förhandla om pengar. Det finns faktiskt hjälp att få. Klicka här för att läsa mer om hur du kan göra. Lycka till nu med att sänka den viktiga bolåneräntan!

  Ett år ensam i vildmarken

  28 jun 2017

  Jag älskar tanken på att leva ett riktigt primitivt liv. Ett liv där jag lever ute i naturen; äter det som naturen bjuder på och använder min kropp och mitt skarpsinne för att lösa de utmaningar man skulle ställas inför. Kanske vågar jag testa det en dag, men innan dess njuter jag av att följa andra som testar. Denna snubbe levde ett helt år själv i vildmarken, och dokumenterade det. Jag kan tycka att han fuskade med en del grejer - men vem är jag att snacka? Han gjorde ju i alla fall slag i saken!

  Effektiva processer

  23 jun 2017

  Det är så fascinerande att tänka sig hur livet brukade se ut; ansträngningarna som krävdes bara för de enklaste saker. Ta något så självklart som dricksvatten. Vi hämtar det ur kranen och är bortskämda med att ha rent dricksvatten tillgängligt utan minsta ansträngning 24/7, året om. Under stenåldern fick man minsann gå ner till sjön och sörpla i sig vattnet när törsten tände till och tänk på vintern, när allt var fruset, hur omständligt det var att få i sig sitt vatten varje morgon...

  Vad kan vi inte leva utan - egentligen

  Idag är industrierna många, stora och mycket komplexa. Alla processer kräver sina specifika komponenter för att hantera trycket från tillverkarna. Man vill skapa så mycket som möjligt så snabbt som möjligt för att förse mänskligheten med prylar och funktioner som de "kan leva utan". 

  Lätt hänt att man romantiserar det förgångna

  De komponenter som behövs idag fanns inte för bara några decennier sedan, saker som elektriska ställdon, växlar och olika typer av ventiler har gjort att man kunnat producera saker på en helt annan nivå - på gott och ont. För visst är det skönt att man kan få sig ett glas vatten från kranen om morgonen, men när man ställs ansikte mot ansikte med konsumtionssamhällets baksidor så är det lätt hänt att man kanske romantiserar svunna tider lite grann.

  Livet är både enklare och samtidigt mer komplicerat nu när elektriska ställdon, automatiska ventilsystem och flervarvsdon hjälper till att förse oss med funktioner och prylar.

  Var det lättare förr när inte pengar fanns?

  17 jun 2017

  Under stenåldern visste ingen vad pengar var. Var och en jagade, odlade och samlade och delade med varandra. Genom tiderna har det sedan funnits olika sätt att betala på. Det kan ha varit att man bytte varor mot andra varor, eller mot tjänster. De första ”pengarna” var naturligt förekommande föremål som djur, pärlor och salt. Man har även använt ädelmetaller som betalningsmedel om man ser bakåt i tiden. Det är även det som gjorde att man senare skapade de allra första mynten. Dessa skapades i Lydien i Mindre Asien omkring 600 f Kr.Idag klarar sig ingen utan att ha pengar. Det är sällan man ser någon byta saker mot andra saker och för att inte tala om företag. Där måste det fungera när det kommer till pengar.

  Hur får företag tag på pengar snabbt?

  Dock kan företag i dagens samhälle ha det svårt, med sin egen betalningsförmåga. Detta kan bero på att man har kunder som ännu inte har betalat. Många gånger har de ju minst en månad på sig att göra det. Som företagare idag får man då leta efter andra lösningar. Ett sätt är att sälja fakturor. Sälja fakturor gör man till ett factoringbolag, som till exempel Invoice Finance.

  Nej, jag tror att man var lyckligare förr, när man åt det man hittade i naturen, man behövde inte äga en massa materiella grejer eller statusprylar. Fast vad vet jag, stenåldersmänniskan kanske jämförde spjut och vapen med varandra och kollade vem som hade finast?

   

  ← Äldre inlägg